Fata de hârtie-vALLuntar

Realitate sau ficţiune? Iubire sau singurătate?

Fata de hârtieGuillaume Musso este genul de carte pe care o citeşti pe nerăsuflate. Dai o pagină, încă o pagină şi aşa eşti pe punctul de a uita la ce staţie să cobori:) Cartea se citeşte foarte uşor, iar firul poveştii şi acţiunea te provoacă să nu laşi cartea din mână. Fata de hârtie se citeşte cu sufletul, iar mai apoi cu mintea.

Întrucât nu doresc să mă avânt în detalii, pentru a nu dezvălui toată acţiunea, povestea sună în felul următor: Tom Boyd (cândva un scriitor celebru) este pe punctul de a pica în prăpastia eşecului, în urma despărţirii de Aurore, o pianistă de renume. Treptat, Tom se ascunde într-o lume a drogurilor şi a somniferelor, căutând o scăpare din realitatea dură în care trăia. Dincolo de monotonia zilelor, într-o noapte, Billie Donelly, un personaj al unei cărţi neterminate, ”a căzut” de la pagina albă, 266. De aici se schimbă toată acţiunea. Trăind în două lumi total diferite, în realitate şi ficţiune, cei doi sunt ”obligaţi” în a-şi continua propriul roman. Ea prinde viaţă şi aduce în realitate propria lume fictivă, el este constrâns să-şi reia pasiunea pentru scris. Astfel, Tom Boyd este pus în faţa unei situaţii fragile. Dacă renunţă la scris şi nu continuă povestea romanului lăsat neterminat, Billie, personajul romanului, va muri. Este interesant faptul că treptat, Tom nu o mai vede pe Billie doar ca pe un simplu personaj al cărţii sale. Legăturile dintre cei doi şi experienţele pline de acţiune, creează cititorului senzaţia că şi el este parte din poveste. Povestea, încărcată de multă acţiune şi răsturnări de situaţii este simplă, dar atât de specială şi frumoasă, încât finalul te lasă cu zâmbetul pe buze şi lacrimi în suflet. Fata de hărtie aduce în prim-plan nu doar povestea dintre Billie si Tom, ci şi alte poveşti cu adevărat dramatice. Trecutul zbuciumat al lui Carol, maturizarea treptată a lui Milo, maturizare determinată de oameni şi situaţii, finalul tumultos al cărţii ne lasă întrebări în suflete. Carole este urmărită de un trecut şi de un destin zbuciumat, Milo este genul bărbatului care nu s-a maturizat suficient pentru vârsta sa, cu un comportament uşor infantil. De-a lungul acţiunii, apar personaje episodice, personaje, care însă au roluri esenţiale pentru desfăşurarea acţiunii.

Cartea adună litere îmbrăcate în sentimente şi emoţii. Dragostea reală sau fictivă, destinul unui scriitor, succesul şi eşecul acestuia, prietenii strâns legate care supravieţuiesc în timp, sunt frumos expuse în cuvinte. Acţiunea, drama, emoţia, umorul, inovaţia şi limbajul modern aduc o notă de originalitate şi mister întregii cărţi.

 Fata de hârtie chiar este o carte care nu se poate povesti. Orice detaliu ai oferi, ai senzaţia că ”nu joci corect” faţă de un potenţial cititor. Vă asigur însă că merită tot timpul din lume. Dacă doriţi să trăiţi o poveste de dragoste presărată cu emoţie, umor, drame, dezamăgiri şi răsturnări de situaţie, citiţi cartea.

Pentru voi, cei care visaţi să scrieţi un roman, vă recomand această carte cu tot dragul. Apoi, vă veţi privi personajele cu alţi ochi. Vă asigur!

Editura All , cu sprijinul ROMSILVA, a organizat ce-a de-a doua ediție a campaniei dedicată bloggerilor, vALLuntar. Acest articol face parte din campanie, astfel încât, la fiecare 15 comentarii se va planta un copăcel. Hai sa respirăm aer curat și să comentăm, zic! 🙂

Advertisements

43 thoughts on “Fata de hârtie-vALLuntar

  1. Imi place ca ai mentionat si tu povestile lui Milo si Carole. Pe mine cred ca prietenia lor m-a impresionat chiar mai mult decat povestea principala!
    Spor la copacei! 😀

  2. După ce am citit câteva recenzii, sunt tot mai convinsă că “Fata de hârtie” ar fi o carte pe gustul meu. Sunt foarte curioasă cum se termină, cum se va rezolva totul 😀

  3. Aceasta carte, pot spune ca m-a pacalit. M-a facut sa cred in acea fata cazuta din carte pana la final, desi am intuit de la inceput finalul.
    M-a fascinat aceasta povestea. Il ador pe Gullaume Musso si felul cum scrie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s