Spune-mi cât de mult zâmbeşti ca să-ţi spun cine eşti!

Fragmente de zâmbete, priviri naive şi o mână de amintiri. Asta simt când privesc un copil. Îmi place să fac lucrul ăsta, în metrou, pe stradă, în magazine, librării, oriunde. Zâmbetul unui copil îţi poate însenina ziua, te poate face să realizezi ce frumoasă e viaţa, dar cel mai important te obligă să zâmbeşti la rândul tău. Ador copiii, oricât de tristă aş fi într-o zi, dacă văd un pui de copil, uit de tot şi de toate. Când se află în metrou, copii sunt de-a dreptul adorabili. Cu ochii mari, atenţi la uşi, la oameni…parcă sunt speriaţi şi se întreabă ce caut eu aici?

Azi, în metrou o fetiţă foarte dulce se răsfăţa, ascunzându-se după mama ei privea cu coada ochiului şi ne zâmbea. Nouă, oamenilor mari, ăstora care toată ziua stăm încruntaţi, de parcă zâmbetele ar costa. Nu e numai criză financiară se pare, este şi o criză a zâmbetelor şi a optimismului. Tot azi, am văzut câţiva oameni care au zâmbit fetiţei, recunosc am fost puţin surprinsă. Ideea e că nu înţeleg de ce trebuie ca un copil de 3 ani sa ne înveţe sau să ne amintească să zâmbim. De ce nu mai zâmbim pur şi simplu când un om trece pe lângă noi, când stăm în metrou, de ce nu mai zâmbim zilnic, de nu ştiu câte ori, de cât mai multe ori.

De ce în graba asta uităm de zâmbet, de ceea ce are nevoie un om pentru a continua, de ceea ce are nevoie sufletul. Pretindem că nu ni se răspunde cu respect, seninătate sau zâmbete. Oferim celorlalţi respect, seninătate, zâmbete? Atâta timp cât nu facem lucrul ăsta, mai bine încercăm să remediem cumva situaţia decât să ne revoltăm. Eu zâmbesc pentru ceilalţi, pentru a le face atât cât pot ziua mai senină, zâmbesc pentru sufletul meu, pentru mine şi fiindcă ştiu că un zâmbet poate face minuni!

Hai să vedem problemele ca nişte ziduri, uneori cărămizile se sparg, alteori reuşeşti cu uşurinţă să aşezi cărămidă peste cărămidă. Însă nu trebuie să uităm că în orice există un fundament, o bază. Dacă ai la bază şi porneşti la drum cu zâmbete, o să reuşeşti să îţi consolidezi cea mai frumoasă casă, numită viaţă!

Advertisements

10 thoughts on “Spune-mi cât de mult zâmbeşti ca să-ţi spun cine eşti!

 1. sa nu-mi spui ca iti apartine desenul! autoportret sa fie, dupa zambet …!? 😀

  ideea este de echilibru …; sunt oameni apasati de multe probleme dar sunt si oameni care compenseaza si insenineaza, prin prezenta si zambetul lor, viata celor din jur.

  sa nu uitam ca suntem o natiune, un popor, dar si o familie mare! 🙂

 2. Nu, poza imi apartine, insa desenul in sine…probabil a fost creat de un copil zambacios! 😀
  Stiu ca trebuie sa existe un echilibru, insa ceea ce vad tot mai des nu prea mai seamana cu un echilibru…stiu ca sunt oameni cu probleme…insa de-a lungul anilor de facultate am intalnit oameni cu probleme reale si destul de grave, legate in principiu de sanatate si lipsa banilor si totusi aveau puterea sa zambeasca, sa creada! De la acei oameni am invatat sa ma gandesc de multe ori pana sa afirm ca am o problema…dar mai ales sa zambesc!

 3. e vorba de credinta, de optimism, de a sti ca altii depind de tine, etc. …
  sunt zambete si zambete …, dar priveste in ochii lor ..; unii privesc inainte, altii au inceput sa priveasca in jos tot mai des …; sa-i ajutam pe cei din jur prin atitudinea noastra pozitiva, sa vorbim cu ei fara ai chestiona, sa le oferim uneori o bomboana sau altceva, sa le usuram un pic ‘bagajul’ …; chiar de nu zambim, ca nu se poate, sau nu se cuvine mereu, sa avem un chip senin si o privire calda …

 4. Pai asta e si ideea…de a ajuta ca prin zambetele noastre sa-i determinam si pe ceilalti sa creada, sa zambeasca. Am vorbit depre o realitate pe care cel putin eu asa o percep in momentul de fata. Sunt constienta de faptul ca nu putem zambi incontinuu, dar poate ca uneori nici macar nu incercam sa remediem situatia asta…asta am vrut sa evidentiez ca totul incepe de la noi!

 5. stiu ce vrei sa spui 🙂
  nu te-am contrazis ci doar m-am exprimat un pic diferit …
  ai o perceptie buna, nascuta dintr-un fond bun, ce a fost stimulata si incurajata de surorile tale, se pare … 🙂
  ai invatat bazele, sa zbori si sa deosebesti unele lucruri …; continua!

 6. Stiu, iti respect si apreciez parerea…din contra iti multumesc pentru parerea ta exprimata aici!
  Multumesc, am fost incurajata si stimulata in primul rand de familie- surori, dar totodata de fiecare om care a intrat in viata mea. Am invatat bazele intr-adevar, insa mai am mult de invatat si sunt constienta de treaba asta! Voi continua, desigur! 🙂

 7. Cât îmi place desenul! Copilul care a desenat este zâmbicios tare! Ar trebui să avem o Zi Internaţională a Zâmbetului! Să ne zâmbim unii altora şi să uităm de ranchiună, de invidie. O seară de sâmbătă frumoasă!

 8. Dar exista o Zi a Zambetului…fiecare zi din viata asta! Zambetul trebuie celebrat la fiecare secunda in care respiram 😀
  Sa ne zambim unii altora, sa uitam de invidie…asa ar fi ideal, insa pana una alta, zambim cand, cum si cui putem! 🙂 Seara frumoasa si tie!

 9. O data si eu eram in tramvai si in fata mea era o fetita, iar pe scaunul din fata ei era un baietel. Acel baiat avea nisite jucarii, iar fata nu avea, asa ca se uita la el cum se joaca. Ideea e ca acea fetita avea cea mai inocenta privire care am putut s-o vad. Si acum imi mai amintesc de ea si de felul cum se intorcea si se uita la mine. Asta cu privire la discutia despre copiii din metrou, tramvaie etc.
  Frumos desen, imi aminteste de copilarie! 😀

 10. Ah, ador copiii si exact despre inocenta si zambete vroiam sa punctez in acest post! Asa as vrea sa lasam inocenta asta sa iasa la suprafata, sa nu o mai ascundem si sa devenim prea rigizi…
  Si mie imi place foarte mult desenul…cum l-am vazut in parc, am zis ca trebuie fotografiat si pastrat!! Aduce liniste in sufletel numai privindu-l! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s